Tegyen meg mindent immunitása érdekében

Tegyen meg mindent immunitása érdekében

2021.9.17.

Az elmúlt másfél évben talán egyetlen téma sem volt aktuálisabb, mint az immunitás. A globális járvány rendesen kiképzett minket, és ma már nagyon fontos téma a szervezet védekezőképességének és az immunrendszernek az erősítése. Mai cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabbakat, valamint azt is megvizsgáljuk, hogy hogyan erősíthető meg az immunitás a megfelelően kiválasztott étrend-kiegészítők segítségével.

 

 zanet3


Gyors navigáció

  1. Melyek az immunitás típusai
  2. Hogyan védekezzünk a kórokozókkal szemben
  3. Hogyan növelhető az immunitás étrend-kiegészítők segítségével
  4. Az immunitás és az évszakok
  5. A vitaminok és az immunitás áttekintése
  6. Szakmai tanácsadás

Melyek az immunitás típusai

Megkülönböztetünk veleszületett és adaptív immunitást, és mindkettőt tovább osztjuk  passzív és aktív immunitásra (bővebben a témáról például itt). A szervezet első védelmi vonala a bőr és a nyálkahártya, amelyek olyan fizikai akadályokként működnek, amelyek mechanikusan megakadályozzák a fertőzések bejutását a szervezetbe, és emellett számos antimikrobiális hatóanyagot termelnek. Az aktív veleszületett immunitás (gyakran nem specifikusnak is nevezik) a szervezet kórokozók elleni védekezésének második vonala. Humorális immunitásból áll, amely antitestekkel és sejtes immunitással dogozik.

 

Hogyan védekezzünk a kórokozókkal szemben

Az immunitás az immunológiában azt jelenti, hogy a szervezet képes védekezni a külső környezetből, illetve a szervezet belső környezetéből származó kórokozók (vírusok, baktériumok, tumorsejtek) ellen. Az immunitás a szervezet immunválaszát váltja ki a kórokozókkal szemben és bizonyos mértékig minden szervezet rendelkezik vele. Általános immunitással rendelkeznek a növények, az állatok immunitása azonban már fejlettebb, ugyanis immunrendszerük szabályozza. Szűkebb értelemben az „immunitás “ kifejezés a szervezet betegséggel szembeni teljes ellenállását jelenti. Ön „immunis“ valamilyen betegségre? Hogyan erősíthető meg az immunitás? Az egyik módja lehet a minőséges  immunerősítő étrend-kiegészítők rendszeres alkalmazása.

 

Hogyan növelhető az immunitás étrend-kiegészítők segítségével 
béta-glükánokat, D-, C- és B-vitaminokat tartalmazó étrend-kiegészítők hozzájárulnak az immunrendszer normál működéséhez. A megfelelő étrend-kiegészítő béta-glükánokat is tartalmaz – fontos antioxidánsokat, amelyek támogatják a szervezet védekezését a vírusok, a baktériumok és a paraziták ellen. A béta-glükán egy páratlan, természetes, komplex poliszacharid, amely képes támogatni a szervezet védekezését a bakteriális és a paraziták okozta megbetegedések ellen. Bár a béta-glükán biológiai hatásai régóta ismertek, a tudósok csak a múlt század felétől kezdtek el foglalkozni vele. A helyesen kiválasztott étrend-kiegészítő  C-, D- és B-vitaminokat (B1, B3, B6 és B12) is tartalmaz, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer normál működéséhez. A niacin (B3-vitamin) vízben oldódik, ezért nem raktározódik a szervezetben, elegendő bevitele nagyon fontos. Szkséges a szénhidrátokból származó energiák felszabadításához (segít a vércukorszint szabályozásában..stb.). Hiánya gyomor- és bélproblémákhoz vezethet. Fontolja meg, milyen immunerősítő táplálék-kiegészítőket választ: rengeteg van a piacon, a megfelelő kiválasztása nem egyszerű. Ezért készítettük el ezt az összefoglalót azon vitaminokról, amelyeket a megfelelő immunerősítő táplálék-kiegészítőnek  tartalmaznia kellene.

 

Az immunitás és az évszakok

Az ősz beköszöntése gyakori hőmérséklet-változásokkal, széllel, illetve esővel jár, az efféle időjárás pedig megfázásokhoz vagy influenzához vezethet. Ezért sokan elővigyázatosságból vitaminokat, vagy más immunerősítő készítményeket kezdenek el szedni. Marieta Baliková szerint az „őszi betegségek“ megelőzésének legjobb módja az, ha minél több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk, rendszeresen és egészségesen táplálkozunk, és odafigyelünk a fokozott kézhigiéniára, különösen miután több emberrel is érintkeztünk. A teljes interjú a Cseh Televízió weboldalán található. Sportolni főleg azok számára ajánlatos, akik hozzá vannak szokva. A terapeuta szerint ugyanis nem ajánlott ősszel belekezdeni valamilyen megerőltető sportba , vagy diétába.

 

 zanet4

 

A vitaminok és az immunitás áttekintése

A vitaminok az élethez elengedhetetlenül szükséges kis molekulasúlyú anyagok. Az emberi szervezetben a vitaminok a biokémiai reakciók katalizátoraiként működnek. Részt vesznek a fehérjék, a zsírok és a cukrok anyagcseréjében. 13 alap vitamintípus létezik. Az emberi szervezet néhány kivételtől eltekintve nem képes vitaminokat előállítani, ezért táplálkozással kell őket bevinni. A vitaminok komplex áttekintését megtalálhatja például a wikipedián itt.

 

Szakmai tanácsadás & ami még weboldalunkon és blogunkon érdekelheti Önt

 

 

 

Vissza a boltba