Öt tipp az egészséges ízületekért

Öt tipp az egészséges ízületekért

2021.4.12.

Ki ne szeretné élete végéig élvezni a mozgás és az élet örömét? Sok függ attól, hogy ízületeink milyen állapotban vannak, hiszen lehetővé teszik számunkra a zökkenőmentes és kecses mozgást. De kizárólag akkor, ha egészségesek. Tehát vigyázzunk rájuk, mielőtt elkezdenének fájni. Főleg az ízületi porcok érdemelnek nagy figyelmet. Ez az ízületi árkot és ízületi fejet takarja, amelyek egymásba illeszkednek és simán csúsznak egymáson. A porc nagyon ellenálló a kopással szemben, de ha nincs kellőképpen táplálva, akkor károsodhat, és a mozgás öröme odavész. 

Öt tipp az egészséges ízületekért

 

 1. Mozogjon, sportoljon
 2. Ne terhelje túl az ízületeit
 3. Ügyeljen a megfelelő lábbelire
 4. Egyen egészségesen és igyon sokat
 5. Válassza a Coloxio Complex kollagénes étrend-kiegészítőt

 

1. Mozogjon, sportoljon

Az ízületek szeretik a mozgást, anélkül leértékelődnének. Mozgáskor az ízületek kenődnek. Az ízület saját kenőanyagot vagy ízületi folyadékot termel. Ezt a folyadékot, amely kenőanyagként és tápanyagként szolgál, az ízületi porc mozgás közben kiszorítja, pihentetéskor pedig visszaszívja. Mozgással tehát az ízület saját magát táplálja.

Az ízületeket erős izmok védik a túlterheléstől, ezért célszerű ezeket az izmokat erősíteni.

 

Sport az egészséges ízületekért

 

De mindezt mértékkel. A leggyakoribb hiba az ízületek túlterhelése sportolás közben. Ezzel inkább ártunk nekik, mint használunk. Mérlegelnünk kell, hogy milyen kondícióban vagyunk, hány évesek vagyunk, és milyen betegségekben szenvedünk. És semmit se bagatellizáljunk el. Mert csakis a megfelelő mozgással segítünk az ízületeknek.

Az úszással, a kerékpárzással, vagy a túrázással nem nyúlhat mellé. A séta egy nagyon természetes mozgásforma mindenki számára. Még jobb, ha ezt botokkal a kezünkben tesszük (nordic walking), ugyanis a test felső részét is megmozgatjuk. Bármelyik életkorban tornázhat rehabilitációs labdán, vagy kipróbálhatja a jógát és a tai chi-t.

 

2. Ne terhelje túl az ízületeit

Az ízületeket bár terhelni kell, de nem szabad túlterhelni. Nyilvánvaló, hogy a kemény fizikai munkát dolgozók ízületei szenvednek a leginkább, például a kőműveseké, vízvezeték-szerelőké, bányászoké, raktárosoké...stb. Az ízületeket elsősorban a hosszútávú egyoldalú igénybevétel és a nehéz tárgyak emelgetése károsítja. A vibráló munkaeszközök gyakori használata szintén befolyásolhatja az ízületek egészségét.

 

Nehéz terhek felemelése guggolásból

 

Gyakori hiba, hogy egy nehéz tárgy fölé hajolunk, meghajlítjuk a hátunkat, és álló helyzetből emeljük fel a tárgyat. Ezzel azonban feleslegesen terheljük a gerincet. A terhet jobb guggolásból felemelni, így a lábizmainkat is bevonjuk a munkába. És természetesen, ha van rá lehetőség, két kézzel emelünk.

 

A sok ülés károsítja az ízületeket

 

Ülő munka során is gyakran felbukkannak az ízületi fájdalmak, különösen a gerincben. Ezt a sofőrök nagyon jól tudják. A számítógéppel dolgozó embereknek általában a csuklójukkal, néha a könyökükkel van probléma. Egy hosszú ülés során tanácsos rendszeresen változtatni a pozíción és legalább egy kis bemelegítést végezni.

 

Sportolás előtt melegítsen be

 

A sport jót tesz az ízületeknek, de aki ész nélkül vág bele „fel is forralhatja” az ízületeit. Ez bemelegítéssel és nyújtással megelőzhető. Illetve a terhelés fokozatos növelésével is. Amint az ízületek fájni kezdenek sportolás közben, le kell állítani a terhelést és pihentetni kell őket.

 

Védje az ízületeket a sérülésektől

 

Ne engedje, hogy ízületei esés vagy ütés hatására megsérüljenek. Az ízület zúzódhat, az ízületi kapszula felszakadhat, s vér szivároghat az ízületbe vagy akár a környező ízületekbe. Ezek a zúzódások nagyon fájdalmasak.

A nem óvatos séta vagy futás kificamíthatja a lábat. Nagyon fájdalmas az a ficam, amely során az ízületi fej kimozdul az árokból.

A nagyobb komplikációk ízületi töréseket okozhatnak. Ezek hosszú ideig gyógyulnak, idősebb embereknél pedig hosszútávon korlátozhatják a mozgást.

 

A túlsúly vagy az elhízás nagy teher az ízületek számára

 

A túlsúlyos, vagy elhízott emberek nagyobb megterhelésnek teszik ki ízületeiket, ezért gyakran szenvednek ízületi fájdalmaktól. Ez a megterhelés főleg a támasztó ízületekre, azaz a térdre és a csípőre, valamint a gerincre érvényes. Minden lépésnél néhány kiló plusszal vannak terhelve, ezáltal gyorsabban kopnak és sérülnek. Ez azért van, mert erős terhelés esetén az ízületi porc lassabban regenerálódik, mint ahogy megsérül.

 

3. Ügyeljen a megfelelő lábbelire

 

Legyen óvatos, ha kemény felületen jár

Aki igazán gondol az ízületeire, az nem károsítja őket nem megfelelő lábbelivel.  Egy jó cipővel meg lehet könnyíteni az ízületek működését. Nemcsak túrázáshoz, futáshoz és sportoláshoz kell megfelelő cipőt választani. Ugyanilyen figyelmet kellene szentelni a napi viseletre szánt cipők kiválasztására. Különösen nagy terhet jelent az ízületeknek a városban való járkálás a kemény járdákon. A puha béléssel ellátott cipők csökkentik az ütődéseket és védik az ízületeket a sérülésektől.

 

A cipő mérete és alakja

 

A cipőt a láb formájának és méretének alapján kell kiválasztani. Fontos a cipő megfelelő mérete –  fél vagy egy centiméterrel meg kell haladnia a láb hosszát. Tehát ne csak a divat alapján válasszon cipőt, hanem úgy, hogy jól lehessen benne járni.

 

Magas sarkú cipőt csak alkalmanként

 

A magas sarkú cipők ugyan nagyon szépek és némely alkalmakra és ruhákhoz nagyon illenek. De ami az ízületeket illeti, nem tanácsos egész nap és túl gyakran viselni. A magas sarkú cipőben való séta megterheli a láb első részét és meghajlítja a lábujjakat. Ez a gerinc és a térdízületek túlzott terhelésében nyilvánul meg.

 

4. Egyen egészségesen és igyon sokat

A víz gondoskodik az anyagok szállításáról a testben

 

A megfelelő étrend alapja a megfelelő mennyiségű folyadék. A víz ásványi anyagokat, vitaminokat és nyomelemeket szállít az egész testbe, beleértve az ízületeket is. A legjobb tiszta vizet inni, például citrommal, mentával, vagy apróbb gyümölcsökkel ízesítve (málna, áfonya, ribizli). Zöld- vagy gyógytea fogyasztása is megfelel.

 

Változatos étrend az egészséges ízületekért

 

Az ízületek egészségesebbek lesznek, ha táplálkozáskor is figyelembe vesszük őket. Összpontosítson az omega3 zsírsavakban, minőséges fehérjékben és D-vitaminban gazdag élelmiszerekre. Mindez megtalálható a halakban, főleg a zsírosabbakban, mint amilyen a lazac, makréla vagy a hering. A diófélék, a mandula és a különböző magvak (chia és kender, napraforgó, len és tökmag) is sok olyan elemet tartalmaznak, amelyek jótékony hatással vannak az ízületekre.

 

Gyümölcsök, zöldségek, csipkebogyó, kurkuma és gyömbér

 

Az ízületekre jótékony hatással van olyan gyümölcsök és zöldségek fogyasztása, amelyek vitamin-, ásványi anyag- és rostforrások. Az ízületeknek különösen jót tesz azon gyümölcsök és zöldségek fogyasztása, amelyek gazdagok karotinoidokban, és segítenek csökkenteni a szervezet gyulladásait. Ezek közé tartozik a papaya és az összes élénk színű gyümölcs és zöldség.

A csipkebogyó is hasznos segítség az ízületek kezelésében. Gyulladáscsökkentő hatású és megakadályozza a szabad gyökök képződését, így védi a porcot a maradandó károsodásoktól. Ezen kívül sok C-vitamint tartalmaz.

A fűszerek közt is találunk olyanokat, amelyek jótékony hatással vannak az ízületekre. Az ízületek duzzadását például enyhíti a kurkuma, amely a curry fűszerkeverék része. Közvetlen gyógyító hatása van a túláradó illóolajokkal és polifenolokkal rendelkező gyömbérnek. Gingerolt is tartalmaz, amely enyhíti az ízületi fájdalmakat.

 

Kollagén, a porc építőanyaga

 

A kollagén, amely a porcok építőanyaga fontos az ízületek jó kondíciójáért. A szervezet önmagában is képes kollagént termelni, de a 25. életév után már egyre kevesebbet termel. Tehát minden életkorban ügyeljünk arra, hogy étrendünk elegendő kollagént tartalmazzon. A halak mellett még  a hús, a húsleves és a tojásfehérje is tartalmaz kollagént.

 

5. Válassza a Coloxio Complex kollagénes étrend-kiegészítőt

Gondoskodjon ízületeiről a megfelelő kollagénes termékkel. Megelőzésként, vagy nagyobb terhelések vagy ízületi problémák esetén is jól szolgál. Az idősebb korban lévő embereknek szintén ajánlatos kollagénes étrend-kiegészítőt szedni.

A Coloxio Complex tartalmazza mindazokat az anyagokat, amelyekre az ízületeknek szüksége van a jó működéshez. A dobozban 30 tasakot talál, melyek vízben oldódnak és a nap folyamán bármikor elfogyaszthatóak. A termékhez nincs hozzáadva cukor, kizárólag természetesen előforduló cukrokat tartalmaz.

 

Hogyan működik a Coloxio Complex?

 

A jótékony hatóanyagok kombinációjával táplálja a csontokat, a porcokat, az inakat és a szalagokat:

 • Magas kollagéntartalom hidrolizált kollagén peptidek formájában – a kollagén ebben a formában sokkal jobban felszívódik, mint a natív kollagén, mivel az aminosav láncok hidrolízissel hasadnak.
 • A glükozamin-szulfát, mint az ízületi porcok egyik építőköve, hozzájárul az ízületek egészségéhez, segít ízületi gyulladások esetén, valamint javítja az ízületek mozgékonyságát és mozgásterjedelmét.
 • A kondroitina porcszerkezet része és erősíti azt, hogy a porc bírja a terhelést. A kondroitin használata lelassítja a porcok túlterhelés vagy öregedés okozta kopását.
 • Az MSM (metil-szulfonil-metán) egy gyulladáscsökkentő szerves kénvegyület. Hozzájárul az ízületi porcok jó működéséhez. Ezenkívül antioxidánsként megakadályozza, hogy a szabad gyökök károsítsák a porc- és csontsejteket, illetve szöveteket.
 • A hialuronsav az ízületi olaj (ízületi folyadék) fontos összetevője, ahol viszkoelasztikus tulajdonságai érvényesülnek.
 • A C-vitamin (L-aszkorbinsav) elősegíti a kollagéntermelést az ízületi porcok megfelelő működéséért.
 • A B2-vitamin (riboflavin) hozzájárul a vérsejtek és a csírasejtek termelődéséhez.
 • A cink támogatja a szervezet természetes kollagéntermelését azáltal, hogy segíti a kollagén és a fehérje szintézisét.
 • A szelén a szervezetben a gyulladások ellen hat, fontos az ízületi gyulladás megelőzéséhez.

Rendelje meg a Coloxio Complex-et ezen a linken: /coloxio-complex/

Vissza a boltba