Öt tipp a jó alvásért

Öt tipp a jó alvásért

2021.3.23.

 

zanet20

 

Hogy aludjunk olyan jól, hogy valóban a párna legyen a legjobb tanácsadó

A jó alvás egy csoda – csak fekszünk és álmodunk, és eközben a szervezetünkben gyógyító folyamatok zajlanak. A szövetek regenerálódnak, hormonok termelődnek, a mérgező anyagok pedig kiválasztódnak a vesén keresztül. Alvás közben javul a memória és fejlődnek a kognitív képességek. Bár az agy pihenteti normál tevékenységét, és nem reagál a külső impulzusokra, mégis ezt az időt a napközben összegyűjtött információk feldolgozására használja fel. A szükségeset eltárolja a memóriában, a feleslegeset törli. Ez az agyi „tisztítás“ megerősíti a mondást, miszerint „a párna a legjobb tanácsadó.“ Hogy ez valóban így legyen, az alvást nem zavarhatja semmi.

 

Öt tipp a jó alvásért

  1. Győződjön meg róla, hogy alváshiányát valamilyen betegség okozza-e, és konzultáljon orvosával.
  2. Biztosítson megfelelő környezetet az alváshoz.
  3. Alvását napközbeni tevékenységeivel is javíthatja.
  4. Elalváskor kellemesen lazuljon el.
  5. A könnyű elalvásról és a zavartalan alvásról a Sleep Trip gondoskodik.

 zanet21

Hogyan zajlik a zavartalan alvás

Valójában alvásunk egyáltalán nem zavartalan, hanem különböző fázisokból áll, amelyek között egy pillanatra felébredünk, majd újra elalszunk. Az  NREM fázisból a REM fázisba jutunk  (Rapid Eye Movement), amely gyors szemmozgásban nyilvánul meg.

Amikor elalszunk az NREM fázisba esünk, majd négy cikluson megyünk keresztül: az elalváson, amikor mélyül a légzés és lecsukódnak a szemek. Ezt követi a könnyű alvás, a mély alvás és a legmélyebb alvás. A mély alvási fázisban csökken a  vérnyomás és a pulzusszám, valamint a hormonelválasztás, és megszűnik az izomfeszültség. Így az NREM mély alvási fázisban a test pihen, beleértve a keringési rendszert is.

Ezután következik a REM fázis, amikor a test már készen áll az ébredésre, de az agy még intenzíven pihen. Ekkor megjelennek az álmok, az agy elraktározza az élményeket, megnyílik a tudatalatti, az agy a tompítás legmagasabb fázisában van. Ebben a fázisban mélyebben és szabálytalanul lélegzünk, pulzusunk egészen az éberségnek megfelelő értékig emelkedik.

Az ember általában nem emlékszik arra, hogy az éjszaka folyamán többször is felébred egy pillanatra, majd rögtön visszaalszik.

A jó alvás életkedvet ad

Megközelítőleg életünk egyharmadát átalusszuk. De nem kell sajnálni ezt az időt. Hiszen egy jó alvás után lesz igazán életkedvünk. Ha azonban alvásproblémák merülnek fel, az tükröződik a hangulatunkban, a teljesítményünkben és hatással van az egészségünkre. A tartós kialvatlanság károsan befolyásolja immunitásunkat, emlékezetünket, tanulási képességeinket, növeli a magas vérnyomás, a szívinfarktus, illetve a stroke kockázatát, és mentális zavarok kialakulásához is vezethet.

Ezért érdemes elkerülni mindazt, ami alvásunkat zavarhatja.

Az álmatlanságnak különféle fajtái lehetnek:

Elalvási problémák – Forgolódunk az ágyban és nem tudunk elaludni. Általában valamilyen aggodalom húzódik ez mögött, az ember azon gondolkodik, hogyan oldja meg problémáit: Az álmatlanságot gyakran félelem, bűntudat, vagy egzisztenciális bizonytalanság okozza. Nem tudunk ellazulni, „gondolataink körforgása“ nem hagy minket aludni.

Éjszakai felébredés – Az ember elalszik, de éjszaka felébred és már nem tud visszaaludni. Az ilyen típusú álmatlanságot okozhatja a máj túlterhelése, vagy hangulati zavarok, illetve depresszió.

Túl korai ébredés reggel – Bár még aludhatnánk, hajnali három órakor felébredünk és már nem tudunk visszaaludni.

 

Öt tipp a jó alvásért

  1. Győződjön meg róla, hogy alváshiányát valamilyen betegség okozza-e, és konzultáljon orvosával.

Az alvást gyakran betegség, vagy fájdalom akadályozza, gyakran pedig kiütés, vagy ekcéma okozta viszketés. Az álmatlanságot hormonális ingadozások, illetve pszichiátriai, vagy neurológiai rendellenességek is okozhatják, mint például a nyugtalan láb szindróma. Az elhízott emberek rosszul alszanak, ugyanis gyakran légzési nehézségeik vannak. Néha álmatlansághoz vezet a gyomorégés, a krónikus fájdalmak és fertőzések, cukorbetegség vagy a pajzsmirigy betegsége. Az álmatlanság lehet egyes gyógyszerek, prosztata megnagyobbodás, vagy vizelési problémák mellékhatása.

Konzultáljon orvosával és próbáljon meggyógyulni a jobb alvás érdekében.

 

  1. Biztosítson megfelelő környezetet az alváshoz.

A kiszellőztetett hálószoba, ahol a hőmérséklet nem haladja meg a 19 - 20°C-ot, a jó alvás alapja. Az alváshoz csendre és sötétségre van szükség. Segítségünkre lehetnek a redőnyök, a füldugók és a szemmaszkok. Jól lehet aludni egy letisztult formájú, átlagos magasságú matraccal ellátott ágyban, amely nem túl puha és nem túl kemény.

 

  1. Alvását napközbeni tevékenységeivel is javíthatja.

Ha nem valamilyen betegség akadályozza meg az alvást, próbáljon meg életmódjára összpontosítani. Megfelelő fizikai és szellemi fáradtság esetén lehet a legjobban aludni. De ne hagyja a fizikai aktivitást estére, a lefekvés előtti időre. A nap folyamán hagyjon időt arra, hogy tisztázza terveit és prioritásait. Ne hagyja ezeket a gondolatokat estére, mert ezek megzavarják az elalvást és az alvást. Lefekvés előtt két órával már ne egyen. A vacsora ne legyen nehezen emészthető.  Lefekvés előtt ne igyon kávét, fekete teát, koffeines italt, vagy alkoholt és ne dohányozzon.  Éppen ellenkezőleg, az alvást segítse egy csésze nyugtató gyógyteával, vagy meleg tejjel. Lefekvés előtt legalább egy órával már nem kellene tv-t nézni, számítógépezni vagy telefonálni.

 

  1. Elalváskor kellemesen lazuljon el.

A jó alvás érdekében minden nap körülbelül ugyanabban az időben érdemes lefeküdni és felkelni. A szervezet hozzászokik a rendszeres rezsimhez, és az alvás zavartalan lesz. Ha nem tud elaludni fél órán belül, ne forgolódjon tovább az ágyban, hanem olvasson valamit, vagy végezzen valamilyen könnyed tevékenységet. A meditáció is segíti a jobb elalvást. Tanuljon meditációs technikákat, hogy irányítsa gondolatait, és tegyen félre minden problémát. Lefekvés előtt ne hagyja, hogy negatív gondolatai vezéreljék, hanem épp ellenkezőleg, szép emlékeit idézze fel. Szinte minden meditáció saját légzésünk érzékelésével és az egész test ellazításával kezdődik. Van, akinek nyugtató zene, vagy hangoskönyv hallgatása segít az elalvásban.

 

  1. A könnyű elalvásról és a zavartalan alvásról a Sleep trip gondoskodik. 

A Sleep Trip egy étrend-kiegészítő, tele növényi kivonatokkal és vitaminokkal, amelyek elalváskor és az éjszaka folyamán is hatnak.  Különösen hasznos lehet azoknak az embereknek, akiknek problémát okoz az elalvás, mert műszakokban dolgoznak, vagy más időzónába utaznak, de azoknak is, akik stressztől, szorongástól, vagy depressziótól szenvednek.

A Sleep Trip mindenféle álmatlanságot kezel: Segít leküzdeni az elalvási nehézségeket, a nyugtalan alvást, és azoknak is segít, akik túl rövid ideig alszanak, mert gyakran felébrednek például a stressz, a szorongás,a  depresszió, vagy a koncentrációhiány miatt.

zanet22

A Sleep Trip tabletta  könnyen feloldódik a szájban, és 60 másodpercen belül hatni kezd. Előnye, hogy a termék kimutathatóan nagyon jól felszívódik, 600%-al jobban, mint  a hagyományos termékek. A benne található melatonin szinte 100%-ban oldódik és kellemes alvást biztosít.

 

 

Vissza a boltba