Mi az a kollagén és miért van rá szükségünk

Mi az a kollagén és miért van rá szükségünk

2021.5.24.

A kollagén ha…

Ha egy vegyészt kérdezünk, mi a kollagén, megtudhatjuk, hogy vízben nem oldódó fehérje. A kollagénmolekula 19 aminosavat tartalmaz, amelyek láncokat képeznek, melyek szorosan összefonódnak egy körülbelül 256 nm hosszúságú spirálba.

És pontosan a szilárd molekuláris szerkezet az oka, hogy a kollagén olyan hasznos a szervezetben.

 

1. Milyen hatásai vannak a kollagénnek?

A kollagén szó a görög kólla szóból ered, amely enyvet, vagy ragasztót jelent. A kollagén valójában sejtkötőanyag. A kollagén hatásai főleg a porcokban, az inakban, az ízületekben, továbbá a bőrön, a hajban, az erekben, a szem szaruhártyájában, illetve a fogakban és a körmökben nyilvánulnak meg.

Szervezetünkben megközelítőleg harminc különböző típusú kollagén van. A legelterjedtebb (90 %) az  I. típusú kollagén, amely  a csontokban (ízületekben), a fogakban, az inakban és a bőrben található. A II. típusú kollagén a porcokban található. A bőrben, az izmokban és a csontokban található a III. típusú kollagén. Az erekben található a  V típusú kollagén.

bigstock-Beautiful-Young-Woman-With-Cle-349325260

2. Mi tartalmaz kollagént? Milyen élelmiszerekben található?

A szervezet kollagénszintjét az étrend befolyásolja. Húsfogyasztással kollagént viszünk be szervezetünkbe marha-, sertés- és csirkehús valamint húskészítmények, mint például disznósajt, vagy húsleves által. A kollagén a tojásfehérjében is megtalálható. A vegetáriánus és a vegán étrendben pedig olyan gyümölcsök és zöldségek találhatók meg, amelyek támogatják a kollagéntermelést. Ilyen például az áfonya, a cseresznye, a málna, a dió, a káposzta, a szója és az avokádó.

 

3. Miért és mikor kell kollagénes táplálék-kiegészítőt szedni?

Az emberi szervezet önmaga is képes kollagént előállítani, de az élet során ez a képesség fokozatosan csökken, évente mintegy 1,5 %-al. Ez azt jelenti, hogy gyermekkorunkban termeljük a legtöbb kollagént, de 20 éves korunk után már jelentősen veszítünk ezen képességünkből. A harmincadik életév után pedig megindul a kollagéntermelés a lejtőn. Megjelennek az első ráncok, később fájni kezdenek az ízületek, fáradtabbak leszünk és lassabban gyógyulnak a sebeink. 

4. Hogyan válasszunk kollagénes étrend-kiegészítőt?

Sportol? Fizikai munkát végez? Vagy már negyvenen túl van? Akkor keressen megfelelő kollagénes étrend-kiegészítőt. Hamarosan érezni fogja a kollagén hatásait: jobb teljesítmény, fiatalosabb külső és jobb mentális egészség.

 

               Hidrolizált kollagén vs. natív kollagén

A táplálék-kiegészítők kiválasztásakor elsősorban arra kell figyelni, hogy milyen formában tartalmaz kollagént. Olyan kollagénes táplálék-kiegészítőt válasszon, amely hidrolizált kollagént vagy kollagén peptideket tartalmaz. Természetes formájában a kollagén ugyanis nehezebben emészthető. A kollagén peptidek hidrolízissel képződnek, amely egy olyan folyamat, amely során az aminosavláncok széthasadnak. Ennek köszönhetően a hidrolizált kollagén sokkal jobban felszívódik és ezáltal hatékonyabb.

 

               Mennyi a napi kollagénadag?

Ahhoz, hogy a kollagén igazán hatásos legyen, nincs értelme spórolni a kollagénnel. Válasszon olyan terméket, amelynek napi adagja 3 000 mg- 6000 mg kollagént tartalmaz

 

Válasszon elegendő hidrolizált kollagént tartalmazó táplálék-kiegészítőt a Tozax választékából – egy adag 3000mg – 6000mg hidrolizált peptidet tartalmaz.

  

               Válasszon komplex kollagénkészítményt

A minőséges kollagénkészítmények más ásványokat és anyagokat is tartalmaznak – ezek feladata, hogy fokozzák a kollagén hatását.

A glükozamin és a kondroitin, mint az ízületi porcok, csontok, szalagok és inak alapvető építőkövei javítják a nyomással szembeni ellenállást. Ezért a kollagénes étrend-kiegészítők tartalmaznak:

  • Glükozamin-szulfátot, amely hatékonyan köti magához a vizet és ezáltal javítja a porcok rugalmasságát és mozgékonyságát.
  • Kondroitin-szulfátot, amely glükozaminnal kombinálva jótékony hatással van az ízületek mozgékonyságára, és enyhíti a fájdalmat. A kondroitin hatékonyan megtartja a vizet a porcokban és növeli rugalmasságukat.

A metil-szulfonil-metán (MSM) jótékony hatással van a szalagokra és a porcokra és megszünteti esetleges gyulladásaikat. Ha valamilyen ízületi betegségben szenved, az MSM segít enyhíteni a fájdalmat és regenerálni a porcokat.

A C-vitamin nemcsak hatékony antioxidáns, hanem javítja az immunitást és az általános kondíciót.

A szelén fontos eleme az egészséges haj- és körömnövekedésnek, illetve a bőrnek is jót tesz, a cink jótékony hatással van a sejtek számára, a szövetek növekedésére és segít helyreállítani sérült szöveteket.

A hialuronsav segít a bőr kiszáradása és öregedése elleni küzdelemben.

 

Egy komplex kollagénkészítményt keres? Válassza a Tozax márka kiegyensúlyozott hatóanyag-összetétellel rendelkező termékeit.

 

 bigstock-Close-up-Portrait-Of-Her-She-N-399568970

5. A kollagén hatásai

               Hogyan hat a kollagén az ízületekre?

Az emberi testben lévő kollagén teljes mennyiségének 70 %-a az ízületi porcokban van. Az élet során az ízületeknek nagyfokú terhelést kell elviselni. A kemény, de rugalmas porcszövetet jól kell táplálni, ezért ép szerkezetűnek kell lenniük, hogy elegendő kollagént biztosítsanak. Ha a porcból hiányzik a kollagén, repedések jelenhetnek meg benne, amelyek fájdalmat okoznak és korlátozzák a mozgást az ízületben. Ez az ízületi mechanizmus rendellenességeihez vezethet, mint amilyen például az ostreoarthritis.

A Tozax márkájú étrend-kiegészítőkben található hidrolizált kollagén segít megőrizni az ízületek egészségét egy életen át.

 

               Milyen hatással van a kollagén a bőrre?

A kollagén az elasztinnal együtt a bőr egyfajta támogató szerkezetét alkotja. Amennyiben ez a szerkezet ép, bőrünk feszes és rugalmas. Az életkor előrehaladtával ezen szerkezet kollagénszálai elvékonyodnak és eltörnek, ezáltal megszűnik a bőr természetes rugalmassága. A bőr kiszárad, hervad és megjelennek a ráncok.

 

Kollagénkészítmények használatával jelentősen lelassíthatjuk a bőr öregedését. Használja például a Tozax kollagénkészítményt. A hidrolizált kollagénen kívül olyan hatóanyagokat is tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak a bőrre: hialuronsavat, szelént, cinket és B2-vitamint.

 

               Milyen hatással van a hialuronsav a bőrre?

Varázsa abban rejlik, hogy nagy mennyiségű vizet képes megkötni, ezáltal megakadályozza a bőr kiszáradását és öregedését. A hidrolizált kollagén és a hialuronsav használatával a bőr visszanyeri rugalmasságát és feszességét.

 

6. Kollagén az öregedés ellen

Körülbelül negyvenéves korban már nagyon kevés kollagén termelődik az emberi szervezetben. Ezt jelezhetik a letört körmök, a kiszáradt bőr, a hajhullás. Ezek a külső megnyilvánulások annak a jelei, hogy ízületeink, izmaink, ereink és belső szerveink is kollagénhiányban szenvednek.

 

               A kollagén hatásai a mentális egészségre és az alvásra

A kollagénben található aminosavak közül a glicin a legelterjedtebb, amely segíti az egészséges DNS és RNS láncok felépítését. A kollagén hatásai ott is megnyilvánulhatnak, ahol nem számítanánk rá – javul a mentális egészségünk, az alvásunk és az emésztésünk.

 

               Kollagén a fizikai teljesítményért

Egy másik fontos aminosav a kollagénben az arginin. A glicinnel együtt az arginin elősegíti a kreatintermelést, amely növeli a fizikai teljesítményt és javítja az inak és a szalagok működését edzés és mozgás közben. És ki ne szeretné megőrizni mozgékonyságát egy életen át.

 bigstock-Close-up-Portrait-Of-Her-She-N-399569480

7. Kollagén sportolóknak

               A kollagén hatásai az izmokra

Sportolás és edzés közben az izomrostokban pici repedések jelenhetnek meg, ahol fehérjék távoznak. Ezt a veszteséget kollagénkészítmények segítségével kell pótolni, melyeknek köszönhetően pótoljuk a fehérjéket és az izmok szépen nőnek. A kollagén hozzájárul a fáradt izmok regenerációjához és gyógyítja a traumatizált izmok esetleges sérüléseit.

               A kollagén hatásai az ízületekre és a szalagokra

Intenzíven tornázik, hogy növelje az izmait? Előfordulhat, hogy az izmok gyorsabban nőnek, mint a szalagok, amely ízületi fájdalmakhoz és sérülésekhez vezet. A kollagén használatával támogatja a szalagok rugalmasságát és a porcok szilárdságát. Ízületeit és szalagjait annyira megerősíti, hogy meg tudjon birkózni az izmok növekedésével.

 234628699_2909781535901246_6555576382509496454_n (1)

A Tozax kínálatában nemcsak hidorlizált kollagént tartalmazó termékeket talál, hanem más táplálék-kiegészítőket is, pl. az alvás és a húgyutak állapotának javítására is.

 

vratit se5Coloxio_Gold_s_odrazompsd_1_

Vissza a boltba