Minden, amit a probiotikumokról tudnia kell

 Gyors navigáció

 1. Mi az a probiotikum
 2. Mik azok a laktobacilusok
 3. Mik a hasznos baktériumok
 4. Milyen probiotikumot válasszunk
 5. Kinek segíthetnek a probiotikumok
 6. Probiotikumok gyermekeknek

 

Mi az a probiotikum

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) definíciójában a probiotikumokat élő szervezeteknek minősíti, amelyek jótékony hatással vannak a gazdatest egészségére. És mindez természetesen megfelelő mennyiségű és megfelelő összetétel alkalmazása esetén. Probiotikus kultúrákként általában a biztonságos, tesztelt és barátságos bakteriumokat használják, amelyek az emberi emésztőrendszerben természetesen is előfordulnak. „Immunitásunk hetven százaléka a belekben rejtőzik, a bél mikrobájának károsodása hatással van az immunitásra és az allergiákra,“ mondja Petr Ryšávka mikrobiológus a Cseh Rádió weboldalán található érdekes interjúban. Általánosságban a probiotikumokat jótékony hatású anyagoknak tekintik, amelyek kedvezően befolyásolják a belek mikrobájának fejlődését (arról, hogy mi is az a mikróba a wikipédián bővebben is olvashat itt). Ebben a cikkben a probiotikumok használatának fő előnyeit mutatjuk be.

A laktobacilusok a tejsavbaktériumok közé tartoznak, amelyek nagyon fontos technológiai mikroorganizmusok. Elsősorban az élelmiszer technológiában használják őket tej-, gabona-, hús, gyümölcs- és zöldségtermékek előállításához. Néhányat ezek közül a baktériumok közül egyre gyakrabban használnak probiotikumokként az emberi egészségre gyakorolt bizonyítottan pozitív hatásai miatt,“ írják a Prágai Vegyészeti és Műszaki Egyetem szakértői (a cikket itt találja).Ezért az efféle élő probiotikus baktériumból bevitt elegendő mennyiségnek pozitív hatásai lehetnek a gazdatestre, azaz Önre. Milyenek?- kérdezhetné Ön.
probiotikumok pozitív hatása az emberi szervezetre például az, hogy javítják az anyagcsere folyamatokat. Emellett számos betegség kockázatának vagy időtartamának csökkenéséhez vezetnek. A probiotikumos mikroorganizmusok egyik tulajdonsága a koleszterinszint csökkentésének képessége. A cikk végén található szakmai tanácsadásban több információt is talál.

 

Mik a hasznos baktériumok

Fontos kérdés, hogy a probiotikum és a laktobacilus egy és ugyanaz? Hány baktérium van valójában a szervezetünkben? A probiotikum megnevezés a mikroorganizmusok széles skálájára vonatkozik, amelybe a laktobacilusok is beletartoznak. Teljes súlyuk az emberi emésztőrendszerben 1 kg-nak felel meg! A baktériumsejtek aránya az emberi test sejtjeihez mérve 10:1, a bakteriális genom és az emberi genom aránya még hangsúlyosabb, mégpedig 100:1. A probiotikumok  a napi energiafelhasználás körülbelül 10 %-át fogyasztják.

 

Milyen probiotikumot válasszunk  

Az egészséges és kiegyensúlyozott étrend mellett a probiotikumok, mint étrend-kiegészítők is hasznosak lehetnek számunkra: a jól kiválasztott probiotikum segíthet, amint azt számos világhírű folyóiratban közzétett klinikai tanulmányok sora bizonyítja (például itt  olvasható). Természetesen minden a megfelelő és kiegyensúlyozott étrenddel kezdődik. A probiotikumokat megelőzésképpen is lehet használni, de fontos megfelelően tájékozódni arról, hogy milyen probiotikumos táplálék-kiegészítőt válasszunk. Ugyanis különféle törzseik és értékeik vannak.

  

Mik azok a laktobacilusok

Milyen a probiotikumok helyes adagolása

Az adagolásnak a hatékonyságot igazoló klinikai tanulmányoknak megfelelőnek kell lennie: 5-10 milliárd CFU/nap gyermekeknél; 10-20 milliárd CFU/nap felnőtteknél. Megjegyzés: CFU = kolóniaképző egység, azaz az életképes mikroorganizmusok száma. Túl lehet adagolni a probiotikumokat? Túladagolni a szokásos értelemben nem lehet, mindenesetre fennáll bizonyos mellékhatások kockázata, különösen súlyos immunhiányos személyeknél, akiknél az alkalmazással kapcsolatban endokarditist vagy szepszist jelentettek.

 

- Bakteriális egyensúlyzavarral küzdőknek
- Bakteriális fertőzésben szenvedő betegeknek
- Antibiotikumot szedő betegeknek
- Antibiotikumos kezelés után lévőknek

 

zanet14

Probiotikumok gyermekeknek
Természetesen gyermekek is szedhetnek probiotikumot, de mindig be kell tartani a gyártó által ajánlott adagolást. A probiotikumok a gyermekeknek is segítenek a bélrendszer egyensúlyának helyreállításában, vagy emésztési zavarok, puffadás és hasonló problémák esetén. És természetesen segítenek kiküszöbölni az antibiotikum szedésének negatív következményeit.

 

Szakmai tanácsadás & ami még weboldalunkon és blogunkon érdekelheti Önt

   

  Probiotikumokkal összefüggő termékek
  A probiotikumos étrend-kiegészítők többnyire több probiotikus törzset is tartalmaznak – főleg laktobacilusokat és bifidobaktériumokat.

  Vissza a boltba