Milyen vitaminokat érdemes szedni – beszélgetés Martina Milčáková gyógyszerésszel

D-VITAMIN


Gyakran "napvitaminnak" nevezik, ugyanis ha a testet elegendő napfény éri, önmaga is képes előállítani. Nélkülözhetetlen az egészséges csontokhoz, lassítja a csontritkulás folyamatát és erősíti az immunrendszert. Köztudott, hogy a D-vitaminhiányban szenvedő emberek gyakrabban betegek.

A D-vitamin szükséges a kalcium és a foszfor hatékony felszívódásához és hasznosításához, ezáltal hozzájárul az erős csontok és egészséges fogak felépítéséhez és megőrzéséhez. Erősíti a csontokat, a fogakat, és segít megőrizni a test egészségét és ellenálló képességét. Hiánya gyermekeknél görbe hátgerincet, deformált csontokat és fogszuvasodást okoz.

zanet7

A szervezet D-vitamin előállító képessége csökken az életkor előrehaladtával, illetve a téli hónapokban, ezért a kor előrehaladtával és a téli hónapokban célszerű pótolni.

Jelentős hatással van az immunrendszerre. Fertőzések, megfázás és influenza megelőzésére is szolgál, illetve részben megelőzi a rákos sejtek osztódását (antikarcinogén hatású). Egyes bőrbetegségek kezelésénél is hatékony (pikkelysömör), serkenti a bőrsejtek növekedését és fejlődését.

Fontos még a tesztoszteronszintre gyakorolt hatása. Számos tanulmány kimutatta, hogy az alacsony D-vitaminszint összefügg az alacsony tesztoszteronszinttel, különösen az idősebb férfiaknál, rendszeres alkalmazása során azonban emelkedik ennek a nemi hormonnak a szintje, amely pozitív hatással volt a libidóra, ezáltal a szexuális vágyra. 

A terhesség alatti D-vitaminpótlás biztosítja a magzat csontvázának megfelelő fejlődését, és megakadályozza az alacsony születési súlyt. A szoptatás időszaka alatt növeli a tejtermelést. A megfelelő D-vitaminbevitel gyermek- és serdülőkorban is hozzájárul a megfelelő fizikai fejlődéshez.

 

zanet8

 

SZELÉN


A szelén (Se) fontos ásványi anyag, amely elengedhetetlen testünk megfelelő működéséhez.

 zanet9

Kiváló antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek a környezetből származó szabad gyökök ellen hatnak. Ezért alkalmazása összefügg a rák kialakulásának kockázatának csökkenésével.

Ezen kívül a szelén pozitív hatással van:

- az immunrendszer működésére, hozzájárul a szív megfelelő működéséhez.

- csökkenti a szívroham és a stroke kockázatát, pozitívan befolyásolja a HDL ("jó" koleszterin) és az LDL ("rossz" koleszterin) arányát.

- védi a testet az olyan megbetegedésektől, mint a szürke hályog és a makula degeneráció.

- kulcsszerepet játszik az anyagcserében és a pajzsmirigy működésében.

Terhesség alatt a szelén elsősorban azért ajánlott, mert elengedhetetlen a magzat megfelelő növekedéséhez és fejlődéséhez. Az E-vitaminnal együtt segíti a Q10 koenzim képződését.

 

CINK

 

A cink (Zn) esszenciális nyomelem, amely megtalálható az izmokban, a csontokban, a bőrben, a vesékben, a szemekben, a hasnyálmirigyben és a prosztatában.

 Zanet10

Több enzimatikus rendszer is tartalmazza, amelyek számos folyamatot befolyásolnak a testben – az emésztéstől egészen a sebgyógyulásig.

Támogatja a nem specifikus immunitás (makrofágok aktiválása, fagocitózis) és a specifikus immunitás (részt vesz az immunsejtek védelmében) mechanizmusait. Nagyon fontos a víruselleni védelemre gyakorolt hatása. Részt vesz az ízlelés és a szaglás működésében, a szervezet növekedésében és fejlődésében, a neurológiai funkciókban és az inzulinműködésben.

 

Elengedhetetlen az emlősök agyának normális fejlődéséhez és fiziológiájához. Kimutatták, hogy hiánya, vagy többlete változásokat okozhat a viselkedésben, a központi idegrendszer rendellenes fejlődését és neurológiai betegségek kialakulását idézi elő.

Vissza a boltba