Az egészséges szemek és a lutein fontossága

Az egészséges szemek és a lutein fontossága

 

A lutein az emberi étkezés természetes része, amennyiben az gyümölcsöket és zöldségeket is tartalmaz. Amennyiben fokozott szükség van e karotinoid bevitelére, lehetőség van magasabb luteintartalmú táplálék-kiegészítők  alkalmazására is. És miért olyan fontos mindez? Az alábbi cikkben összefoglaltuk.

zanet5

 

Gyors navigáció

  1. Antioxidánsok az egészséges szemekért
  2. Az ajánlott lutein adag
  3. A lutein természetes és kiegészítő forrásai
  4. Miért és mikor használjunk luteintartalmú étrend-kiegészítőket
  5. Klinikai tanulmányok a luteinről és a látásra gyakorolt hatásáról
  6. Szakmai tanácsadás & ami még weboldalunkon és blogunkon érdekelheti Önt

 

Antioxidánsok az egészséges szemekért

 olyan növényi festékanyagok (karotinoidok), amelyek az emberi szervezetben, különösen a retinában halmozódnak fel. A lutein fontos antioxidáns a szem számára, mivel védi a sejteket (különösen a retinát) a napsugárzástól, illetve véd a degeneratív szembetegségektől, és csökkenti a szürke hályog kialakulásának kockázatát.

A lutein az emberi étkezés természetes része, amennyiben az gyümölcsöket és zöldségeket is tartalmaz. Természetesen lehet alkalmazni különböző dúsított élelmiszereket, illetve össze lehet állítani úgy az étrendet, hogy több olyan élelmiszer legyen benne, amelynek magasabb a luteintartalma (étrendi intézkedések). Tegyük hozzá, hogy a kilencvenes évek második felétől adnak csak 

 

Az ajánlott luteinadag

luteinhez jelenleg nem rendelkezünk ajánlott napi adaggal (azaz RDA - recommended daily allowance), ennek ellenére feltételezhető, hogy a lutein pozitív hatása napi 6-10 mg elfogyasztása után várható (forrás). A teljesség kedvéért tegyük hozzá, hogy a túlzott luteinfogyasztás legjelentősebb mellékhatása az ún. karotenoderma, amely a bőr bronzos elszíneződésében nyilvánul meg. Az előírt ajánlott napi luteinadagot nem szabad túllépni, és a szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy az étrend-kiegészítő nem helyettesítheti a változatos étrendet. Amennyiben szükséges, használatáról konzultáljon orvosával. A Cseh Rádió weboldalán például érdekes interjút talál a lutein adagolásáról, amelyben a szerkesztők kérdéseire egy táplálkozási terapeuta válaszolt a Co vás zajímá (Ami Önt érdekli) műsorban.

 

A lutein természetes és kiegészítő forrásai

A spenót, a brokkoli, a mángold és egyéb zöld leveles zöldségek, illetve a káposzta, a kelbimbó és a tojássárgája. Ezek mind tartalmaznak luteint. Vagy például a sarkantyúvirág is, amely a legnagyobb természetes luteinforrás. Csak hogy el tudja képzelni: a sarkantyúvirág luteintartalma 45 000 mikorgramm/100 gramm, ezt követi a fodros kel (luteintartalma 39 550 mikrogramm/100gramm) és a körömvirág (sárga és narancssárga virágok; luteintartalmuk 29 800 mikorgramm/100gramm). A lutein fontos antioxidáns a szemnek, mivel védi a sejteket (különösen a retinát) a napsugárzástól és a degeneratív szembetegségektől, csökkenti a szürke hályog kockázatát. A természetes luteinforrások mellet léteznek  táplálék-kiegészítők , melyek rendszeres alkalmazása luteinforrásként szolgál és támogatja a szemeket.

 

Miért és mikor használjunk luteintartalmú étrend-kiegészítőket

A luteinről és az emberi egészségre gyakorolt hatásairól szóló érdekes interjúban nyilatkozta MUDr. Katarina Konvičková: “Az AMD-s betegeken kívül mindenképpen javaslom a  luteint tartalmazó készítmények  használatát mindazoknak, akiknél szürke hályog nevű szembetegséget diagnosztizáltak. A készítmény használatát a műtét előtt legalább 1-3 hónappal el kell kezdeni, majd a műtét után rendszeresen szedni kell, miután már több fény kezdi érni a retinát, és ezáltal a makula a fény káros kék komponenseinek lesz kitéve, amely  a napsugárzás és a technikai sugárzás része (például a számítógép és a televízió képernyője).“

 

 zanet6

 

Klinikai tanulmányok a luteinről és a látásra gyakorolt hatásáról

A legutóbbi klinikai tanulmányok kimutatták, hogy ezen elemek hármas kombinációja segít megoldani azokat a helyzeteket, amikor a látás fokozott terhelésnek van kitéve, mint például éjszakai vezetés során a szembejövő járművek vakító fénye (az egyik ún. vakító hatás). A luteinbevitel kockázatainak értékeléséről szóló tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy a klinikai vizsgálatok alapján egészen napi 20 mg adagig biztonságosnak számít. Sokkal nagyobb adag luteint is teszteltek káros hatások nélkül, ezért biztonságosak lehetnek, de ezek az adatok nem elegendőek a hiteles következtetés levonásához a hosszú távú biztonságosságról. Fontos tudatosítani, hogy a szemlencse a szem azon része, amelyet leginkább érint a betegség. A szemlencse 98%-ban fehérjéből áll. A szabad gyökök ezeket a fehérjéket károsítják, és aggregációt és kiszáradást okoznak. Ez a szürke hályog alapja, amely 50%-ban felelős az időskori megvakulásért.

 

Szakmai tanácsadás & ami még weboldalunkon és blogunkon érdekelheti Önt

Minden táplálék-kiegészítő esetében fontos az összetétel, azaz hogy például milyen adagban tartalmaz luteint. Több táplálék-kiegészítőt választottunk ki, amelyek luteint és zeaxantint tartalmaznak.   

 

Vissza a boltba