A húgyúti gyulladás és kezelése

A húgyúti gyulladás és kezelése

A húgyhólyag akut gyulladása a második leggyakoribb gyulladásos megbetegedés a felnőtt lakosság körében. Ma átfogóan fogjuk megvizsgálni a cystitis problematikáját. Valamint azt is megvitatjuk, hogy kell felvenni vele a harcot, milyen növények segítenek, és hogy milyen étrend-kiegészítőket válasszunk a húgyhólyaggyulladás kezelésére.

 

zanet1


Gyors navigáció

  1. A második leggyakoribb megbetegedés
  2. A húgyúti gyulladás okai
  3. Akut húgyúti gyulladás
  4. Húgyúti gyulladás nőknél
  5. Húgyúti gyulladás férfiaknál
  6. Milyen növények jók húgyhólyaggyulladás ellen
  7. Szakmai tanácsadás & ami még weboldalunkon és blogunkon érdekelheti Önt

 

A második leggyakoribb megbetegedés

Nagyon gyakori, sőt a második leggyakoribb gyulladásos megbetegedés a felnőttek körében. A húgyhólyaggyulladás szaknyelven cystitis. Először is nézzük meg a számokat és a statisztikát: az akut húgyúti gyulladás a nők 10%-át érinti évente, illetve élete során minden második nő megtapasztalja ezt a kellemetlen betegséget. Leggyakrabban a 20 és 40 év közötti nőknél fordul elő, amikor is a betegség a nők 25–30 %-át érinti.

 

A húgyúti gyulladás okai

Leggyakrabban bakteriális fertőzésről van szó. A betegség kialakulásához gyakran olyan tényezők járulnak hozzá, mint a katéterezés, a sugárkezelés, a diabétesz, a legyengült szervezet, vagy akár a megfázás. A leggyakoribb bakteriális kórokozók az Escherichia coli, a Proteus, illetve a Pseudomonas aeruginosa. A fertőzés leggyakrabban felfelé, azaz a húgycsövön keresztül jut a szervezetbe. A húgyúti gyulladás gyakran megismétlődik, ugyanis a gyulladás hatására megváltozik a hólyag nyálkahártyája.

 

Akut húgyúti gyulladás
Az akut húgyúti gyulladás leggyakoribb tünete a kellemetlen, égő érzés vizeléskor, később pedig a gyakori vizelési inger. Súlyosabb esetekben inkontinencia is felléphet. Ha a gyulladás eléri a veséket, csípőtájéki fájdalom lép fel, amely már komoly problémát jelez. „Akut fertőzések esetén a tünetek nagyon hirtelen kezdődnek. A fájdalom éles, a vizelet pedig zavarossá és véressé válhat. Ezek a tünetek gyorsan jelentkeznek, de ugyanolyan gyorsan meg is szűnnek. Krónikus fertőzés során fájdalom lép fel, minden tünet enyhébb, de folyamatosan visszatér, ezért a ezek a típusú  fertőzések súlyosabbak. Tehát nem szabad őket alábecsülni és csak fájdalomcsillapítókat szedni. Amennyiben a problémák nem szűnnek meg három napon belül, illetve ha vér van a vizeletben, a legjobb, ha orvoshoz fordulunk,“ tanácsolja Kateřina Cajthamlová a Cseh Rádió weboldalán található érdekes interjúban (itt találja). „Bár a vizelet szivárgása a nők 25%-át, és a produktív korú férfiak 5 %-át érinti, idősebb korban azonban már minden második nőt és minden ötödik férfit,“ teszi hozzá MUDr. Ivo Minárik, Ph.D. ebben az interjúban. A Loono nonprofit szervezet honlapján megtalálható, hogy hogyan lehet megakadályozni a vizeletszivárgást, és milyen orvoshoz kell fordulni ez ügyben.

 

Húgyúti gyulladás nőknél

Nőknél gyakran nőgyógyászati cystitisről van szó, ahol a fertőzés forrása a külső vagy a belső nemi szervek gyulladása, illetve a terhesség szövődményei...stb. A felnőtt nők 40–50 %-a számolt be arról (forrás), hogy élete során már átesett ezen a betegségen.

 

Húgyúti gyulladás férfiaknál

Férfiaknál a cystitis sokkal ritkább, ugyanis jelentősen hosszabb húgycsővel rendelkeznek (24–25 cm), és a természetes  védekező mechanizmusoknak elegendő idejük van a baktériumok eltávolítására, mielőtt azok a húgyhólyagba kerülnének. 

 

zanet2

 

Milyen növények jók húgyhólyaggyulladás ellen

A vörös áfonya védi a húgyhólyag falait és elősegíti a húgyutak egészségét férfiaknál és nőknél egyaránt. A C-vitamin részt vesz a szervezet védekezőképességének támogatásában, illetve olyan antioxidáns, amely segít a szabad gyökök elleni küzdelemben. A  egy természetben előforduló egyszerű cukor, amelyet a test a húgyutak tisztítására és a húgyhólyag egészséges nyálkahártyájának fenntartására használ. Kizárólag kis mennyiségben metabolizálódik, a felesleg gyorsan távozik a vizelettel, így nem zavarja a vércukorszint egészséges szabályozását. Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy rendszeres alkalmazása során a D-mannóz elősegíti a húgyutak normális működését azáltal, hogy tisztítja és megőrzi a húgyhólyag egészséges nyálkahártyáját. Kizárólag kis mennyiségben metabolizálódik, a felesleg gyorsan távozik a vizelettel, így nem zavarja a vércukorszint egészséges szabályozását. 

Vissza a boltba