A probiotikumok és használatuk indokai - PharmDr. Martina Milčáková, MPH
A probiotikumok és használatuk indokai - PharmDr. Martina Milčáková, MPH
2021.8.30.
Aktuális téma – A probiotikumok és használatuk indokai
A WHO a probiotikumokat élő mikroorganizmusokként definiálja, amelyek a megfelelő mennyiségben alkalmazva hozzájárulnak a gazdaszervezet egészségi állapotának javításához.
Ezek jó baktériumok, amelyek pozitív hatással vannak egészségünkre. Fontos szerepet játszanak az emésztésben, a káros baktériumok elleni védelemben és nem utolsó sorban az immunrendszer megfelelő működésében. Segítenek a fertőzések elleni harcban.
A probiotikumok szedése számos egészségügyi előnnyel jár, ám a legtöbb kutatás az emésztésre és az immunitásra összpontosít. Az immunrendszer körülbelül 70 %-a a belekben található. A béltartalom 35-50 %-át a baktériumflóra alkotja. Kimutatták, hogy a probiotikum pótolása támogatja az emésztőrendszer élettani funkcióit és az egészséges immunválaszt.
A probiotikumok fő hatásai:
- Segítenek szabályozni a bélmozgást, enyhítik a puffadást és az émelygést.
- A Crohn-betegségben és a fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedőknek is hasznos lehet, ugyanis enyhíthetik a betegség tüneteit.
- Támogatják az olyan tápanyagok és ásványi anyagok felszívódását, mint a kalcium, a vas és a magnézium.
- Védik a testet a patogén baktériumoktól, élesztőgombáktól és gombáktól.
- Hozzájárulnak a B-vitaminok - B12 és B7, illetve a K2-vitamin termeléséhez.
- Csökkentik az allergia és az ekcéma kialakulásának kockázatát.
- Enyhítik a laktózintolerancia tüneteit, mint például a hasmenést, a puffadást és a hasi fájdalmakat.
- Jelentősek az atópiás dermatitisz megelőzésében.
- Védenek a hüvelyi mikózis ellen.
A bél mikroflórájának összetételét negatívan befolyásolja az alkoholfogyasztás, a stressz, a túlzott fehérjebevitel (hús, tojás, hentesáru), a finomított cukrot tartalmazó élelmiszerek fogyasztása, a higiéniai szokások és bizonyos gyógyszerek alkalmazása (antibiotikumok, antacidok).
A probiotikumok leggyakrabban az antibiotikumok használatához kapcsolódnak. Az antibiotikumok feladata, hogy megkülönböztetés nélkül pusztítsák el a baktériumokat, így a nemkívánatos baktériumokkal együtt a belekben lévő hasznos baktériumokat is elpusztítják. A meggyengült bélmikroflóra az immunrendszer legyengüléséhez vezet, ami paradox módon további fertőzések és tünetek kialakulását idézheti elő, mint például a hasmenés, a gyomorpanaszok, vagy a hüvelyi mikroflóra megzavarása, amely gombás fertőzést eredményez. A probiotikumok egyidejű használata segít megelőzni ezeket a problémákat.
Az elmúlt időszakban megváltoztak az étkezési szokások. A mai étrend kevés rostot tartalmaz, amely a probiotikumok életéhez elengedhetetlen. A rost prebiotikum – a probiotikumok tápláléka. Számos tanulmány igazolta, hogy a probiotikumok és prebiotikumok egyidejű alkalmazása sokkal jobb eredményekkel jár egyes betegségek megelőzésében és kezelésében.
A túlzott higiénia, a gyakori szappanhasználat nemcsak a betegségeket okozó baktériumokat, hanem a fontos baktériumokat is eltávolítja a szervezetből, amelyek a test felületén találhatók. Amikor a probiotikumokat "lemossuk" a bőrünkről, a bőr védtelenné válik, így káros baktériumok telepedhetnek meg rajta, ami allergia és bőrbetegségek kialakulásához vezet.
A gyógyszertárakban kapható probiotikumoknak olyan baktériumtörzseket kell tartalmazniuk, amelyek képesek a bélnyálkahártya sejtjeire tapadni, ahol kolóniákat alkotnak. Több törzs kombinációja az ideális. A leggyakrabban használtak a Lactobacillus, a Bifidobacterium, az Escherichia, az Enterococcus, a Saccharomyces.
A Hisbiotix étrend-kiegészítő 10 milliárd élő baktériumot tartalmaz. A Bifidobacterium infantis, a Lactobacillus paracasei, a Lactobacillus rhamnosus, a Lactobacillus reuteri és a Bifidobacterium lactis törzsek kombinációjáról van szó.
Az ajánlott adagolás egy kapszula naponta étkezés közben, vagy étkezés után tiszta vízzel.
A Hisbiotix probiotikumok hisztamin- és laktóz intolarenciában szenvedők számára is alkalmas.
11 évnél idősebb személyek számára.
Szerző: PharmDr. Martina Milčáková, MPH